Avem patru sute de firme in Romania care produc echipamente de protectie, dar Guvernul prefara sa astepte importul lor din China

 In timp ce Romania se confrunta cu o penurie de echipamente sanitare si producatorii autohtoni se plang ca nu au comenzi, Guvernul prefera importul lor din China prin firmele de casa.

Firma Coral 33 All Prod nu produce măști FFP2 sau FFP3, dar produce măști de unică folosință – tip chirurgical, din 2 straturi și 3 pliuri, de concepție simplă.

Spitalele din România licitează pentru măsti și combinezoane din străinătate, afectând furnizorii din România, care au scăderi masive ale vânzărilor în această perioadă.

Chiar dacă spitalele au nevoie ca de aer de echipamente de protecție, producătorii de echipamente din România se confruntă cu scăderi ale cererilor din partea clientilor.

Un exemplu este cazul firmei Coral 33 All Prod din Prahova, care are 30 de angajaţi şi afaceri anuale de 2 milioane de euro.

„Nu ne-a contactat nicio autoritate (…). Nu lucrăm pentru spitale. Spitalele scot la licitaţie (…), ei cer produse care nu se găsesc în piaţă. Ei cer combinezoane care nu se fac în România, cer măscuţe care nu se fac în România (…). Ce fabricăm noi sunt măscuţe reutilizabile din pânză care, mă rog, nu sunt preferate de ei”, a declarat Valentin Brăguţă, director general la Coral 33 All Prod.

Compania care se ocupă cu producţia şi distribuţia echipamentelor de protecţie (mai exact, produce măşti cu două straturi, trei pliuri, reutilizabile) duce lipsă de clienți.

România are 388 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru sectorul medical. Acestea formează o piaţă de aproape 500 de milioane de lei şi au împreună 4.500 de angajaţi, potrivit datelor Ziarului Financiar. Cu toate acestea, Guvernul a acordat contracte în valoare de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă astfel de produse din alte state.

Comments

comments