Patriarhul Romaniei indeamna: Sa sustinem familia traditionala!

Familia a fost si este constant prezenta in centrul misiunii pastorale si sociale a Bisericii, deoarece aceasta reprezinta fundamentul societatii umane.

Patriarhul Daniel si-a aratat, in repetate randuri, sustinerea fata de familia traditionala care trebuie sa faca fata astazi multiplelor provocari si crize din societatea contemporana.

Familia se gaseste intr-o situatie fragila si dificila, spune Patriarhul nostru, deoarece modelul insusi al familiei traditionale este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat.

Evidentiind contextul actual dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina, Preafericirea Sa trage un semnal de alarma fata subminarea valorilor traditionale ale familiei crestine.

Patriarhul Romaniei avertizeaza ca exista un numar in crestere a persoanelor care trateaza casatoria ca un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen.

Parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza, subliniaza Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia traditionala

In acest context, Biserica isi arata grija, responsabilitatea, pretuirea si mai ales sprijinul pentru aceasta institutie importanta a societatii – familia, care, dupa cum evidentiaza Preafericirea Sa, desi a trecut prin multe incercari si pericole, totusi a fost institutia cea mai stabila a umanitatii, asigurand continuitatea acesteia in istorie.

Subliniind faptul ca familia este mai intai de toate un dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate, Parintele Patriarh indeamna sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor „modele” noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele.

Fundament al existentei, stabilitatii si continuitatii societatii europene, al maturizarii iubirii parintilor si al bunei educatii a copiilor, al sanatatii spirituale si al prosperitatii materiale, familia umana naturala nu poate fi inlocuita cu niciun substitut sau model artificial.

Familia este o realitate sacra

Numind-o adeseori binecuvantare si icoana a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, Patriarhul Romaniei explica faptul ca familia nu poate fi redusa doar la aspectele ei biologic, juridic, psihologic, sociologic sau economic, deoarece ea este mai mult decat toate acestea laolalta si le transcende.

Pentru traditia crestina si pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacra, o implinire a fiintei umane in starea de comuniune de iubire generoasa, avand vocatia sfanta de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vietii naturale terestre, pentru a dobandi viata eterna, cereasca, in iubirea eterna a lui Dumnezeu.

Avand in vedere ca relatia parinti-copii se intelege mai ales din perspectiva relatiei omului cu Dumnezeu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane ii indeamna pe parinti sa acorde mai mult timp copiilor, sa-i ajute sa-si pastreze sanatatea sufleteasca si trupeasca, sa cultive libertatea de a face binele si de a aduce bucurie celor din jurul lor.

In ceea ce ii priveste pe copii, Patriarhul tinerilor le adreseaza sfatul parintesc de a-si iubi parintii si de a se ruga pentru ei, intrucat prin ei Dumnezeu le-a daruit viata si tot prin ei ii ajuta sa-si implineasca vocatia lor de-a creste spiritual in iubire fata de Dumnezeu si de oameni.

Sa avem o permanenta preocupare fata de viitorul familiei crestine

Totodata, Sfantul Sinod al Bisericii noastre incurajeaza, cu dragoste si responsabilitate, pe toti fiii duhovnicesti sa nu se lase coplesiti de criza morala si materiala pe care o traversam ca urmare a indepartarii oamenilor de Dumnezeu si a lacomiei nemasurate dupa cele materiale.

Fiecare dintre noi trebuie sa avem o permanenta preocupare fata de familia noastra si fata de viitorul familiei crestine si al neamului romanesc, prin redescoperirea si trairea valorilor crestine in casele noastre, in parohiile de care apartinem si in marea familie a Bisericii, transmit ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane.

Un alt indemn adresat de Sfantul Sinod se refera la nasterea de prunci si educarea acestora potrivit perceptelor crestine. Ierarhii condamna avortul si il considera o crima, o ucidere a unui om nevinovat care nici nu se poate apara (copilul).

Sa ne bucuram totdeauna ca zamislirea pruncilor este un dar dumnezeiesc, o binecuvantare pentru familie si pentru popor, sa ii sfatuim si sa ii sprijinim pe tinerii casatoriti sa fie roditori de copii, sa-i creasca si sa ii educe. Sa redescoperim dialogul, pretuirea si ajutorarea reciproca in familie si intre familii.

Sursa: Basilica.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns