PSD cedează, din nou, în fața UDMR în procesul de maghiarizare a instituțiilor publice din Transilvania


Partidul Social Democrat (PSD), condus de Liviu Dragnea, continuă să fie complice al procesului de maghiarizare a instituțiilor publice din Transilvania.

De peste 16 ani românii din județele Covasna și Harghita în mod special, și cei din Transilvania în mod general, au fost epurați etnic din instituțiile publice din Transilvania în baza unor prevederi legale interpretate în mod pervers. Ambele prevederi legale au fost adoptate de PSD în urma șantajului UDMR.

Prima prevedere legală este art. 19 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale care prevede faptul că „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.”

A doua prevedere legală este art. 108 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici care prevede faptul că „În unităţile administrativ-teritoriale în care persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale deţin o pondere de peste 20% unii funcţionari publici din serviciile care au contacte direct cu cetăţenii vor cunoaşte şi limba minorităţii naţionale respective.

Luate împreună, cele două articole de lege au făcut posibilă epurarea etnică a românilor din zeci de instituții publice ale statului din Transilvania. Cele două prevederi legale, interpretate în mod pervers, au făcut ca limba maghiară să devină, de facto, limbă oficială de stat în administrația publică locală și limba obligatorie la angajarea pe orice post în instituțiile publice ale administrației publice locale din zonele controlate de UDMR (un exemplu aici). Toate instituțiile publice ale administrației publice locale controlate de membri ai UDMR utilizează cele două articole de lege, și nu numai, pentru impunerea cunoașterii obligatorii a limbii maghiare pentru absolut toate posturile din administrația publică locală.

PSD a fost de-a lungul anilor complet orb în fața procesului de maghiarizare a administrației publice locale care are ca bază legală aceste prevederi legale adoptate chiar de către PSD prin șantajul UDMR. În ciuda tuturor evidențelor și a probelor, PSD continuă să se comporte slugarnic față de UDMR și continuă să legifereze epurarea etnică a românilor din instituțiile publice ale administrației publice locale.

Vineri, 17 februarie a.c., deputatul UDMR, Benkő Erika, a anunţat, la Covasna, că propunerea Uniunii, privind utilizarea limbii minorităţilor naţionale în unităţile sanitare a primit aviz favorabil în Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor, transmite Radio România Actualități. Benkő Erika: “PSD a votat cu noi şi minorităţile au votat cu noi. Este vorba despre amendamente propuse pentru Legea sănătăţii şi Legea asistenţei sociale. Concret, încadrarea unităţilor sanitare şi a personalului de specialitate, asistenţă medicală, cunoscători ai limbii minorităţilor naţionale, în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii minorităţilor naţionale, fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5 mii.”

Inițiativa legislativă a venit în mod evident din partea UDMR. Lipovenii din Tulcea sau turcii din Constanța nu au absolut nicio problemă cu păstrarea identității și găsirea unui loc de muncă. Asta pentru că problema nu este identitară, ci iredentistă.

Dacă acest amendament va trece de votul Parlamentului va însemna practic epurarea etnică a românilor și din unitățile sanitare din zonele controlate politic și administrativ de UDMR. În baza acestei prevederi legale, dacă va fi adoptată, vor fi angajați exclusiv cunoscători ai limbii maghiare, așa cum se întâmplă acum în sute de instituții publice ale administrației publice locale.

Sper că PSD să înțeleagă faptul că a cedat destul în fața șovinismului și separatismului promovat atât de agresiv de UDMR. În zonele controlate de UDMR oricum toate posturile din instituțiile publice (și chiar și din companii private) sunt ocupate de etnici maghiari sau de români agreați de UDMR. Chiar și în lipsa acestei prevederi legale se fac în prezent angajari în unitățile spitalicești din zonele controlate de UDMR iar etnicii maghiari nu au nicio problemă să-și găsească un loc de muncă la Sfântu Gheorghe, Covasna, Miercurea Ciuc sau Gheorgheni. Ceea ce va permite însă acest amendament, dacă va fi adoptat cu votul PSD, este faptul că după adoptarea acestei prevederi legale doar etnicii maghiari se vor mai putea angaja în aceste zone. Ceea ce echivalează în fapt cu o epurarea etnică a românilor.

Sursa:dantanasa.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: