Recrutat de SIE. Fostul director al Bancorex, R. Temeşan, a recuperat o parte din banii din străinătate ai familiei Ceauşescu

Recrutat de SIE. Fostul director al Bancorex, R. Temeşan, a recuperat o parte din banii din străinătate ai familiei Ceauşescu

„Activitatea mea s-a desfălurat în a descoperi banii ăştia, la banca română de comerţ exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România. Zeci de milioane de dolari am adus. (…) Am deranjat diverse persoane care erau interesate să treacă timpul şi să pună mâna pe banii ăştia. La început nu au ştiut cine a furnizat informaţiile de au rămas fără bani din moment ce eu am fost ofiţer sub acoperire desconspirat, normal, ştiu destule despre multă lume”, a declarat Răzvan Temeşan, pentru Digi24.

Bancorex, unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri bancare postdecembriste este subiectul celui de-al doilea episod al campaniei „România Furată”.

Bancorex a fost în anii de după Revoluţie banca celor aleşi. Puţini aveau privilegiul de a intra pe lista scurtă a celor care primeau bani cu dobânzi extrem de mici. Cei mai mulţi erau oameni cu funcţii importante în stat ori apropiaţi ai acestora.

Fiecare dintre ei a avut acces la credite de sute de milioane de lei pe care nu le-au mai înapoiat niciodată. Rămas cu pagubă de un miliard de dolari, statul român de chinuie şi azi să recupereze banii daţi preferenţial de bancă. Zeci de doare au rămas fără vinovaţi. La 15 ani de la faliment, campania Digi24 „România furată” vă spune ce s-a întâmplat cu afacerile construite pe eşecul Bancorex, unde au ajuns cei care au luat credite de sute de milioane de dolari, dar şi cei care le-au acordat.

Sursa:digi24.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns