România a învins Enel. Compania italiană trebuie să plătească statului român, 401 milioane euro

Compania italiană de electricitate, Enel, care deţine în România trei dintre opt distribuţii regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului român 401 milioane euro. Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj de la Paris.

România a obținut un succes uriaș la Curtea de Arbitraj de la Paris. Compania Enel trebuie să plătească statului român suma de 401 milioane de euro.

Enel şi statul român s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007.

Statul a solicitat companiei italiene 500 de milioane de euro, pe motiv că aceasta nu şi-a onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit să cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din acţiunile companiei.

Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.

Enel a plătit, pentru 50% din capital, şi pentru majorarea de capital de până la 64% 820 de milioane de euro.

Potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a “spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat.

Comments

comments

Lasă un răspuns