Stop Defrisarilor a ajuns la Parlament unde se discuta modificarea OUG 51(Foto in articol)

Stop Defrisarilor a intrat la dezbaterile parlamentare privind modificarea OUG 51, apărătorii ordonanței spun că OUG 51 dat de Dacian Cioloş a dus la scăderea cu 80% a tăierilor ilegale.

Romsilva și sindicatele pădurarilor arată că ordonanța trebuie modificată și amenzile trebuie să scadă iar pesepsele cu închisoarea să devină doar amenzi modice administrative.

Miercuri a avut loc o primă dezbatere în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, pentru a se stabili adoptarea, respingerea sau modificarea Ordonanței 51/2016 care modifică Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. Reprezentanții pădurarilor cer respingerea acestei ordonanțe, arătând că angajații din domeniu nu vor mai considera rentabilă munca în pădure, dacă micile furturi de lemn vor fi pedepsite cu amenzi atât de mari, încât activitatea lor devine nerentabilă. „Se sancționează foarte multe fapte contravenționale exclusiv în sarcina personalului silvic. OUG 51 este o lege făcută, pracatic, împotriva personalului silvic. Cuantumul amenzilor între 100 și 300 de milioane (lei vechi, n.r.) este mult mai mare decât venituirle personalului silvic. Se constată o tendință de părăsire a sectorului de către personalul Romsilva”, a explicat Ciprian Pahonțu, directorul general al Romsilva. Chiar și reprezentantul Gărzii forestiere a susținut necesitatea modificării OUG 51, spunând că este foarte greu de aplicat. Propunerea Gărzii forestiere este ca amenzile să scadă la 10% din cele actuale.

Comments

comments

Lasă un răspuns