Tragedie românesca: o țară preponderent agrară ca a noastra, importă produse alimentare din UE

Pe locul șase în Europa ca suprafață agricolă, cu aproape 14 milioane de hectare, clasată imediat după Polonia și înaintea Italiei, România încă mai importă mai multe produse agroalimentare decât exportă.

Deficitul exporturilor de produse agroalimentare în raport cu importurile a reprezentat peste o jumătate de miliard de euro în 2016, conform ministerului român al agriculturii. Acest deficit este de șase ori mai mare decât în 2015. Exporturile cu siguranță au crescut vizibil, dar importurile, la rândul lor, au atins un record istoric de 6,51 miliarde de euro. Acest record reprezintă o creștere cu aproape 12%. În comerțul agroalimentar cu alte țări ale Uniunii înregistrează România asemenea performanțe slabe: ministerul vorbește aici de un deficit record de aproape 2 miliarde de euro, adică dublu în raport cu anul precedent, afirmă jurnalistul Benjamin Ribout într-un material publicat pentru Radio France Internationale şi tradus în limba română de Andrei Suba (Rador).

„Grâul și porumbul sunt în principal exportate, cerealele reprezentând cele mai mari culturi. Grâul este pe primul loc, cu 7 milioane de tone exportate, o cantitate dublă față de 2015. Dar, paradoxal, dacă grâul e exportat, el se întoarce apoi în țară sub formă de pâine congelată: 800.000 de tone de pâine congelată au fost importate anul trecut, adică jumătate din întreaga cantitate de pâine consumată de români! La porc, de exemplu: dacă România a exportat de 49 de milioane de euro, ea a importat de 340 de milioane. Anul trecut românii au mâncat 200.000 de tone de carne de porc importată, o creștere cu 16%. Țara importă de asemenea cantități enorme de brânzeturi, produse lactate și legume. Tiparele de consum s-au schimbat odată cu creșterea economică puternică din ultimii ani și cu explozia supermarketurilor”, mai arată jurnalistul francez.

„Vara trecută s-a impus printr-o lege supermarketurilor a căror cifră de afaceri depășește 2 milioane de euro să ofere spre vânzare cel puțin 51% produse românești, pentru protejarea producătorilor locali. Ministerul ar vrea acum să extindă măsura la toți comercianții, dar Bruxelles-ul consideră că legea respectivă intră în conflict cu libera circulație a bunurilor. În același timp, România, la fel ca Bulgaria, Cehia și Slovacia, s-au revoltat recent contra produselor alimentare de calitate inferioară vândute de supermarketuri, comparativ cu ceea ce se vinde în Europa de Vest”, a concluzinat jurnalistul. Reamintim şi noi că euroalesul Daniel Buda a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici în cazul „dublului standard calitativ” la produsele care se vând în România, comparativ cu cele din ţările vestice.

Comments

comments

Lasă un răspuns