Tudor Ciuhodaru : Orice atac la esenţa statului român trebuie reglementată

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus o iniţiativă legislativă care prevede pedeapsa cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani, pentru acţiunile care ar avea drept scop “schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea exercitării puterii de stat”.

Proiectul, (precizează deputatul în expunerea de motive) este îndreptat împotriva „abordărilor extremiste, separatiste, revizioniste” ce „atacă esenţa statului român”. Iniţiativa, susţine la RFI  Tudor Ciuhodaru, ar fi justificată de situaţia în plan European, ar completa noul Cod penal  şi nu ar viza în vreun fel îngradirea manifestaţiilor de tipul celor declanşate de Ordonanţa 13:

Tudor Ciuhodaru: În contextual în care mi s-au făcut de la Consiliul Legsislativ. Şi am făcut o abordare unitară din punctual de vedere al tehnicii legislative. (…) Sunt condamnate manifestările extremiste, revizioniste, separatiste. Se încalcă art 1 din Constituţia României, la care eu ţin enorm. Ăla cu stat suveran, independent unitar şi indivzibil.  Acest tip de manifestări sunt condamnate.

Reporter: În expunerea de motive faceţi trimitere la nişte evenimente îndepărtate. Nu e ca şi cum ne-am confrunta cu astfel de evenimente periodic sau ar fi vreo ameninţare constantă.

T.C.: Manifestările revizioniste, separatiste şi extremiste există în continuare. Chiar mă uitam în Europa că de la cea mai înaltă tribună s-a adus în atenţie o Europă cu două viteze. Gândiţi-vă câte manifestări extremiste vor fi în acest context. (…). În plus, orice încălcare a simbolurilor naţionale, luarea lor în derizoriu sunt pedepsite fără discuţie de orice democraţie fundamentată. Consider că orice atac la esenţa statului român trebuie reglementată.

Reporter: Nu vă e teamă că un asemenea proiect poate tensiona şi mai mult?

T.C.: Suntem un stat extreme de tolerant din multe puncte de vedere. Avem cele mai multe drepturi pentru minorităţi, există posibilitatea să înveţe în limba proprie (…) Nu la acest tip de lucruri se referă un astfel de proiect. Ci la cei care încearcă prin manifestări extremiste să aducă atingere exact art 1 din Constituţie şi a încerca să legi de alte tipuri de manifestări un astfel de proiect mi se pare o uriaşă manipulare sau o încercare din partea celor care nu au citit acest proiect de lege.

Reporter: Ce însemană în acceptţiunea dvs. îngreunarea sau împiedicarea exercitării puterii de stat?

T.C.: Articolul 397 prevede foarte clar ce însemană încălcarea ordinii constituţionale şi împiedicarea exercitării puterii de stat. Lucrurile sunt bine definite la nivel legislativ şi nu am făcut decât corecţii de tehnică legislativă pentru ca formularea să fie adecvată. În rest nu sunt lucruri noi. (…).

Reporter: Dacă puterea lucrează la o ordonanţă, dă o ordonanţă, lumea iese în stradă, se împiedică legiferarea într-o formă sau alta prin prisma străzii…Se poate intra sub incidenţa acestei legi?

T.C.: Se referă la încălcarea art 1 din Constituţia României. Nu are nicio legătură cu alte tipuri de manifestări care pot fi încadrate eventual la alte articole din legislaţia românească.

Reporter: Dacă într-un anumit judeţ ies 3 mii de oameni în stradă cu steagul Ţinutului Secuiesc şi cer autonomie de pildă. Sunt pasibili cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ?

T.C.: Proiectul de lege nu se referă la acest tip de manifestări. Eu cred în continuare în democraţie, în libertatea expresiei, în proteste paşnice.

Reporter: Vreau să-mi daţi un exemplu concret, o acţiune concretă. Pentru că sunt şi alte legi care pedepsesc déjà derapaje foarte grave.

T.C.:  Uitaţi-vă exact la art 397 deja existent în Codul penal. Aceasta este formularea de tehnică legislativă.

Reporter: De ce simţiţi atât de aprig această nevoie? E vorba de un românism pe care îl aveţi dvs. ?  Poate sunt şi alte lucuri care ar fi putut fi scoase în faţă în această perioadă!

T.C.:   (…) Eu cred că România şi românismul trebuie să fie importante pentru noi într-un secol şi într-o epocă tulbure. Orice derapajă pe această temă trebuie să fie imediat reglementat.

Reporter: Aţi văzut vreo asemenea manifestare? Aţi fost martor la aşa ceva?

T.C.:  Nu cred că sunt lucruri noi: de la spânzurarea lui Avram Iancu până la alte tipuri de manifestări pe care nu îmi mai doresc să le văd vreodată în România.

Sursa:rfi.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns